Ev Turşusu Faydaları Nelerdir
Ev turşusu yapmak isteyenler için bir çok seçenek bulunuyor. Marketlerden veya pazarlardan kolayca ulaşabileceğiniz sebzelerin turşusunu yapabilirsiniz. Lahana, havuç, fasulye, biber, kavun başlıca olmak üzere. Birçok sebze ve meyveden yapılan turşular, kış aylarının vazgeçilmezi olarak sofralarda yer alıyor.
Evlerimizde ve sofralarımızda lezzet açısından önemli olmasının dışında ev turşusu faydaları bulunuyor.
Ev Turşusu Faydaları
Soğuk Algınlığına Karşı Koruma
Turşu yapılan sebze ve meyveler, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeyi sağlayan birçok antioksidan mineral ve vitaminleri içeriyor. Birden fazla turşu çeşidini tüketirseniz, vücudunuzdaki antioksidan çeşitliliği de arttığından daha fazla fayda sağlamış oluyor. Kış aylarında özellikle çocuklar ve çalışanlar için lezzetli bir koruyucu olabilir.
Bağışıklığı Güçlendirme
Turşu, bağışıklık sisteminin tamamında koruyucu ve güçlendirici bir etki oluşmasını sağlıyor. Turşu içeriğinde bulunan probiyotik bakteriler ve turşuyu oluşturan sebze ve meyveler kendi özellikleri ile bunu sağlıyorlar. Fermente bir yiyecek olan turşu, bağırsak florasını zenginleştiren birçok bakteriyi barındırıyor. Bu sayede güçlü bir bağışıklık sistemi oluşuyor. Turşu aynı zamanda K vitamini ile kanın pıhtılaşmasını sağlıyor.
Kan Şekerini Dengeliyor
Yüksek miktarda lif içeren turşu, yemek ile birlikte tüketildiğinde, tok tutmaya yarıyor ve öğün mideyi daha geç terk ediyor. Ayrıca turşu tüketiminin faydaları arasında insülin salınımını dengelemekle birlikte kan şekerini dengeliyor. Özellikle, insülin direnci durumu bulunan kişiler, makul miktarlarda turşu tüketerek daha dengeli bir seviyeye gelebilirler fakat diyabet ve böbrek rahatsızlıkları bulunan kişilerde turşu yemek risk taşıyacağın dan çok az tüketilmesi gerekiyor.
Sporcularda Krampları Azaltıyor
Turşu tüketimi egzersiz ve spor yaparak ter attığı için sıvı kaybı nedeniyle kramp görülen sporcularda, bunların takviye edilmesi ve krampların azaltılması açısından oldukça etkili.
Kansere Karşı Koruyucu
Turşu yapımında kullanılan sebzeler, farklı farklı antioksidan içerdikleri ve bunu zengin bir biçimde sağladıkları için serbest radikallere karşı tam kapasite mücadele ederek, kansere karşı koruyucu etki sağlıyor.
Metabolizmayı Hızlandırır, Zayıflatır
Turşu içerisinde yer alan sirke kaynaklı asetik asit, vücutta yağ depolanmasını önlüyor ve metabolizmayı hızlandırıyor. Böylece hem düşük kalorili olması nedeniyle diyet yapanları zayıflatıyor hem de kabızlığa karşı etkili oluyor. Ayrıca lifli bir besin olması da tokluk süresini uzatıyor. Turşunun faydaları saymakla bitmiyor. Bu başlık altında faydalı olabileceğiniz düşündüğümüz içeriğimizi de okuyabilirsiniz. Metabolizma neden yavaşlar içeriğimiz aklınıda ki bir çok soruya cevap olabilcektir.
Kabızlığa Karşı Etkili
Turşu tüketimi çok lifli yapısı ve fermente bakteriler bulundurması nedeniyle bağırsak sağlığını koruması ile ön plana çıkıyor. Bağırsak florasında hareketlerin düzenli olması konusunda fayda sağlayan turşu metabolik atıkların vücuttan daha rahat bir şekilde atılmasını sağlıyor. Bu sayede Kabızlığa karşı etkili oluyor.
Kalp Damar Hastalıklarına Karşı Koruyor
Birçok yararlı bakteri bulunduran turşu, bu sayede bağırsak florasını düzenliyor. Bağırsak florasında yer alan probiyotik bakteriler, yoğun ve çok çeşitli olarak artınca; kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Kalp damar, tansiyon, diyabet ve böbrek rahatsızlıkları olanlar maalesef turşunun bu faydalarından yararlanamıyorlar. Bu tarz rahatsızlıkları bulunan kişiler doktorlarına danışarak az miktarda turşu tüketmeli ya da rahatsızlık durumlarına göre hiç tüketmemeliler.