Ne İşe Yarar

Gübre Ne İşe Yarar Gübre Çeşitleri Nelerdir

Gübre Ne İşe Yarar Gübre Çeşitleri Nelerdir

Gübre ne işe yarar makalemizde bu alanda faydalı bilgileri paylaşacağız. Gübre doğrudan bitki dokularına uygulanan doğal veya sentetik bir maddedir. Gübrenin kullanım
amacı bitkilerin beslenmesini desteklemek ve daha sağlıklı hızlı büyümesine yardımcı olmaktır. Gübre denilince genel olarak akla gelen hayvan dışkılarından elde edilen gübre gelebilir.
Bu doğru olsa da gübreler farklı çeşitlerdedir. Bir çok çeşidi bulunmaktadır.
Gübreler 3 gruba ayrılabilir.

  1. Mineral Gübre: Fosfor ve potas ile elde edilir bitkilere uygulanmadan önce ezilir veya kimyasal işlemlerden geçerek kullanıma hazır hale getirilir.
  2. Organik Gübre: Hayvan dışkısından elde edilen gübre türüdür.
  3. Endüstriyel Gübre: İçeriğinde genel olarak amonyum fosfat, üre, amonyum nitrat kullanılır. Endüstriyel olarak insanlar
    tarafından üretilir. Kimyasal reaksiyonlarla üretilir.

Tarımda mahsul verimini en üst düzeyde elde etmek için organik gübre ve minarel gübreler tercih edilir. Endüstriyel gübre ise son yıllarda kullanılmaya başlandı ve giderek yaygınlaşmaktadır.

Gübre Ne İşe Yarar

Gübre Ne İşe Yarar

İsterseniz profesyonel olarak tarım işiyle uğraşın isterseniz hobi olarak sınırlı sayıda bitki yetiştirin farketmeksizin bitkiler büyümek için belirli besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Bitkilerde tam kararında
gübre kullanılmalıdır. Fazla gübre kullanılmasıda fayda sağlayacağı anlamına gelmez.

Gübreler, mahsullere azot gibi temel besinleri sağlar, böylece mahsuller daha büyük, daha hızlı büyür ve daha fazla yiyecek üretir.

Gübreler, bitki dünyası için bir tür multi-vitamin veya öğün ikamesi olarak gelişen çiçeklere, ağaçlara ve sebzelere gerekli besinleri sağlayarak çalışır. Birçok gübre aynı zamanda toprağın suyu daha iyi tutmasına yardımcı olarak ve havanın serbestçe akmasına izin vererek toprağın çalışma şeklini iyileştirir, bu da kökler için iyidir.

Gübrelerin içeriğinde yer alan maddelerin görevleri hakkında kısa bilgiler ise şu şekildedir;

Fosfor Bitkiye Faydası Nedir? Kök büyümesinde ve bitkinin yeşillenmesinde faydalıdır. Kök büyümesi ile bitki toprağa daha sağlıklı bir şekilde tutunur.

Manganez, bitki hücrelerinde fotosentezin gerçekleştirildiği organeller olan kloroplastların üretilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda tohum çimlenmesini ve mahsulün olgunlaşmasını da etkiler.

Kalsiyum faydası : Kalsiyum eksikliği olan bitkiler ayrıca ısıya, kuraklığa ve zararlılara karşı daha az dayanıklıdır.

Bu içeriğimiz ile benzer ve okumanızı tavsiye ettiğimiz diğer içeriklerimiz şu şekildedir;

Tarım Perliti Ne İşe Yarar
15 15 15 Gübre Ne İşe Yarar
Yumurta Kabuğundan Gübre Yapım
ı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Uyarı : Sitemizde yer alan tüm yorumlar, yazan kullanıcıların sorumluluğundadır. Verilen hiçbir bilgi yönlendirme amacı taşımaz. Doğru yönlendirme için her zaman doktorunuza danışınız.