Ne İşe Yarar

Gaps Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Gaps Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Birçok insanın ortak problemi olan şişmanlık, her geçen yıl Türkiye’de ve başka ülkelerde de artmaktadır. Bunun çözüm yolu olarak diyet başta gelmektedir, Gaps diyeti şeker, baklagiller, tahıllar, süt ve süt ürünleri gibi ürünlerden uzun süre beslenmemeyi gerektiren ve kısıtlama getirilen gıdaların tüketilmesine hiçbir şekilde izin vermeyen, keskin bir diyettir. Aynı zamanda bu diyet zayıflarken bağırsak duvarındaki hasarları gidermede kullanılır. Gaps diyeti 3 aşamadan oluşur, ilk olarak Gaps Giriş Diyeti, ikinci olarak Tam Gaps ve son olarak Gaps çıkış diyeti şeklindedir. Gaps Giriş Diyeti ise 6 aşamaya ayrılmaktadır,

1- Ev yapımı kemik suyu, ev yapımı kefir ve yoğurt, nişastasız haşlanmış sebze, haşlanmış et veya balık, papatya çayı vb,

2- Organik yumurtanın sarısı, fermante balık ev yapımı tereyağ vb,

3- Avokado, fermente sebzeler, probiyotik takviyeler,

4- Soğuk sıkım zeytinyağı, ızgara et, taze sıkılmış sebze suyu,

5- Çiğ sebze ve yeşillikler, pişmiş elma püresi,

6- Çiğ ve kurutulmuş meyveler her aşamada belli bir süre boyunca bağırsak ve sindirim yolları iyileşene kadar uygulanır ve sonraki aşamaya geçilir. Her aşamada yukardaki gıdalar beslenmeye eklenir.

Tam Gaps Diyetinde ise,

Sindirim sistemi ve bağırsak duvarının sağlıklı olduğundan emin olunur ve tam gaps diyetine geçilir. Burada da diyetin yasaklı gıdaları tüketilmez. Beslenmeye gaps kapsamında yenilebilmekte olan gıdalar eklenerek, Tam Gaps Diyeti en az 6 ay sürdürülür.

Gaps Çıkış diyeti ise,

Diyetin son aşaması ve Beslenmeye diğer besin gruplarının adım adım eklenmesiyle gaps diyetinden çıkılmakatdır. Bağırsaklarda olumsuz tepki izlenmeli, devam ederse besine ara verilmelidir.

Gaps Diyetinde Neler Yenmelidir?

  • Kemik suları, sebze suları,et ve balık, organik yumurta sarısı, fermante gıdalar, meyveler, zeytinyağı ve tohum yağları vb.

Gaps Diyetinde Neler Yenmemeli?

  • Rafine şeker ve tatlandırıcılar, alkol, tahıllar, kahve, kuru baklagiller, çay, kakao, soya ve soya ürünlerinin hepsi, pastörize süt ürünleri, yerfıstığı,.

Gaps diyeti doktor önerisi ile yapılmalıdır, kolesterol problemi olan, orta yaşın üzerindeki kişilerin yapması önerilmez.

Gaps Diyeti Faydaları

Son olarak Gaps Diyetinin Faydaları Olarak Şunları sıralayabiliriz,

  • Bozulan bakteri dengesini düzeltir.
  • Hasarlı, yaralı, ülserli bağırsak duvarını düzeltir.
  • Demir eksikliği, kansızlık, egzama, eklem ağrıları, kabızlık gibi hastalıklara karşı kullanılır.
  • Bağırsak sağlığını korur.
  • Parkinson, çölyak gibi hastalıkları bulunan kişilerde kullanabilir.
  • akne, alerji, anemi hastaları da yapabilir.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Uyarı : Sitemizde yer alan tüm yorumlar, yazan kullanıcıların sorumluluğundadır. Verilen hiçbir bilgi yönlendirme amacı taşımaz. Doğru yönlendirme için her zaman doktorunuza danışınız.