Ne İşe Yarar

Kuru Buz Nedir? Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

Kuru Buz Nedir? Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

Kriyojenik işlemlerden sonra -78,5 oC’de sıvı hale getirilen karbondioksit, çeşitli mekanik işlemlerden geçirildikten sonra katı hale getirilerek -56,6 oC sıcaklığa ulaşır ve karbondioksitin bu haline “Kuru Buz” adı verilir.

Kuru Buz Özellikleri

İçerisinde su bulunmadığı gibi, renksiz ve kokusuzdur. Genel hatlarıyla kare veya dikdörtgen  şeklinde olur. Oda sıcaklığında buharlaşabilen kuru buz, sıvı hale geçmeden doğrudan gaz hale dönüşür, dolayısıyla soğuk tutulması istenen üründe ıslanma veya nemlenme gibi istenmeyen etkiler görülmez. Karbondioksit gazı havaya göre ağır biz gazdır ve yüksek konsantrasyonlarda boğucu etkiye sahip olması nedeni ile kapalı ortamlarda solunması akciğerlerin zarar görmesine sebep olabilir. Kuru buz, insan vücuduna temas ettiğinde hemen buharlaşacağı için, soğuk yanığı gibi deriye olası zararları olabilir. Taşıma işlemi sırasında, kriyojenik maddeler için özel olarak üretilen eldivenlerden kullanılması gerekir. 

Kuru Buz Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Gıda sanayisinde işlenecek gıda ham maddesinin soğutulmasında, dondurulmuş yiyeceklerin korunmasında ve soğuk tutulmaya ihtiyacı olan ürünlerin taşıma sırasında ısı kaybetmemesi için kullanılmaktadır. Genellikle hava yolu şirketleri, hastaneler, trenler ve soğuk olarak teslim edilmesi gereken gıdaların taşımasını yapan lojistik firmaları tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca geçmişten beri sıkça kullanılmaya devam edilen metal sanayisinde de tercih edilmektedir. Metalin büzülmesi ve sertleşmesi için kuru buzun kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Uyarı : Sitemizde yer alan tüm yorumlar, yazan kullanıcıların sorumluluğundadır. Verilen hiçbir bilgi yönlendirme amacı taşımaz. Doğru yönlendirme için her zaman doktorunuza danışınız.